• Duiken op La Palma

    WELKOM IN DEZE UNIEKE ONDERWATERWERELD

La Palma, óók het blauwe eiland

La Palma, het mooiste Canarische Eiland (men noemt het ook wel La Isla Bonita) en het groenste Canarische Eiland (La Isla Verde), heeft een verrassend mooie en bijzondere onderwaterwereld. De diepblauwe kleur van de Atlantische oceaan, afgewisseld met grillige rotsformaties, basaltformaties en lavagesteente maken La Palma tot een uniek duikgebied.

Kleurrijke onderwater wereld

Maar ook het onderwaterleven is uitbundig te noemen. Vrijwel altijd zit er rondom La Palma veel onderwaterleven. Van kleine neon gekleurde visjes tot flinke barracuda’s. Maar ook veel sepia’s en bijzondere roggen. Op grotere diepte ( >30 meter) is het zwarte koraal te vinden, dat alles behalve zwart is eigenlijk. Vaak heeft het een dieprode, bruine kleur. En we zien steed vaker manta´s en walvishaaien.

Kantduiken

We duiken hier vrijwel altijd vanaf de kant. Alle duikstekken zijn beter vanaf de kant te bereiken dan vanaf een boot. Dat heeft te maken met de geografie en ligging van La Palma. Zo hebben we op de meeste duikstekken ook weinig last van stroming en kan er het hele jaar door gedoken worden, eri altijd wel een plek die in de luwte ligt en en voor een perfekte duikdag kan zorgen. Soms – en dat geldt eigenlijk alleen voor het zuiden – moeten we rekening houden met volle en nieuwe maan. Dan kan er kans zijn op stroming rond de zuidpunt.

Zicht

Het zicht is zo gemiddeld rond de 20 meter, dus soms wat beter en soms wat slechter. En het kan tijdens een duikdag ook erg veel veranderen, door eb en vloed. We proberen ook altijd een duikstek uit te zoeken waar de kans op goed zicht het best is. Als we al van tevoren weten dat het zicht op een bepaalde plek niet al te best is, wijken we uit naar aan de andere duikplaats.

Altijd lente, ook onder water

De temperatuur van het water is tijdens de wintermaanden minimaal 18 graden en in de zomermaanden is zo rond de 25 graden. La Palma heeft een zeer mild klimaat. Het is hier vrijwel altijd lente, het hele jaar door zo rond de 23 graden. Ook dat maakt La Palma tot een unieke en zeer aangename bestemming voor je duikvakantie.

We kunnen hier op La Palma het hele jaar door duiken, in de zomer wat vaker aan de westkant en in de winter wat vaker aan de oostkant. En vrijwel altijd in het zuiden. Er is dus altijd wel een plek waar we de zee in kunnen. Gemiddeld zijn er 5 dagen in het jaar dat het beter is om een kopje koffie te gaan drinken in een kiosko (barretje) aan de kust vanwege de te hoge branding.

Rust!

La Palma is een rustig eiland, nog niet bedorven door het massatoerisme. De duikstekken zijn daarom altijd rustig en de groepen zijn klein. Grote kans dat je alleen maar vissen tegenkomt tijdens je duik. En is het enige dat je waarschijnlijk zult horen zijn je eigen bubbels en het gekwetter van dolfijnen in de verte.

En heb je even een dag geen zin in duiken dan is er zoveel te zien op La Palma! Voor de meeste mensen is een week La Palma te kort. Eigenlijk komt iedereen nog een keer terug en dan meestal wat langer om echt alles te zien van dit bijzondere eiland.